Wanneer heeft wijn een kurksmaak?

Hoe ontstaat kurksmaak?

Een wijn met kurksmaak is makkelijk te herkennen. De wijn heeft een muffe en chemische geur, en bovendien een hele scherpe nasmaak. De kurksmaak komt in de wijn als gevolg van bacteriën en schimmels, en deze vormen als gevolg van een chemische verbinding met de wijn in de fles na verloop van tijd trichlooranisol (TCA), de wetenschappelijke naam van kurksmaak. Dit wil dus zeggen dat niet zozeer kurk aan de basis ligt van kurksmaak. Ook wijnen met een schroefdop kunnen een kurksmaak hebben, aangezien de oorzaak van de kurksmaak zich kan voordien tijdens het hele productieproces van de wijn.

Wijn met kurksmaak kan bijvoorbeeld ook voorkomen als gevolg van slecht onderhouden wijnvaten. Als gevolg hiervan werd de laatste jaren scherper gecontroleerd op hygiëne bij de productie van wijnen. Er werden ook alternatieve afsluitingen geïntroduceerd, zoals de schroefdop of een plastieken stop, om het risico op kurk te verminderen.

Dat de oorzaak van de kurksmaak vaak al in het productieproces te vinden is, wil ook zeggen dat wijn met kurk niet alleen voorkomt bij de goedkopere wijnen. Ook dure wijnen kunnen een kurksmaak hebben.

Hoe kurksmaak in de wijn vermijden?

Om kurksmaak te vermijden moet de kurk van de wijn dus regelmatig gereinigd worden, om te vermijden dat bacteriën en schimmels in aanraking komen met de wijn in de fles. De kurk wordt best gereinigd direct na de kurkoogst, na de droging en ook nog een laatste keer voor de kurk de fles opgaat. Een wijn met kurk gebruik je best ook niet bij de bereiding van maaltijden. Ook daar kan de kurksmaak immers overheersen.